Humant - Effektivt - Professionellt
rubrik1
rubrik4
rubrik5
Rubrik
Avrådean
rubrik1
rubrik4
rubrik5
rubrik6
rubrik7
Avrådean
arkiv24
arkiv23
arkiv22
arikiv21
arkiv15
arkiv16
arkiv17
arikiv19
arkiv18
arkiv20
arkiv14
arkiv12
arkiv13
arkiv11
arkiv10
rubrik9

Därför flyttar vi på gässen

Varför är gässen här?

Antalet gäss har ökat mycket kraftigt de senaste decennierna och flyttat in i områden där de inte tidigare funnits. Kanadagäss kommer ursprungligen från Nordamerika och är idag oftast betraktad som en invasiv art. Ett fåtal par utplanterades i Sverige på 1930-talet och har nu ökat i antal till cirka 25 000 individer. Vitkindade gäss, som ofta betraktas som en inhemsk art, började häcka i Sverige bara på 1970-talet och antalet är nu uppe i nästan 300 000 individer. Grågåsen betraktades tidigare som "sällsynt" men idag tillbringar nästan en kvarts miljon grågäss somrarna i Sverige.


Det finns ingen som vet exakt varför gässen har blivit så många till antal och varför de numera är på platser där det tidigare inte varit men det finns flera faktorer som misstänks ligga bakom. En av förklaringarna tycks vara ändrade flyttvägar till platser i Arktis som har blivit mer attraktiva på grund av klimatförändringarna. En annan är den ökade tillgången i Sverige till vintergröna grödor, som är näringsrik föda för gässen. Det kan också vara ett resultat av intensifierad konkurrens mellan gåsarter på grund av det ökade antalet gäss i Sverige.


Konflikter med människor

Gässens ökade antal skapar konflikter med människor när de lämnar sina naturliga marker för nya miljöer skapade av människor. Våra konstgjorda och kortklippta gräsytor verkar vara oemotståndliga och detta har lett till konflikter med människor på badstränder, golfbanor, parker och åkrar. 


Gässens närvaro orsakar flera olika problem. En gås bajsar i genomsnitt var fjärde minut och avföringen är en olägenhet många reagerar på. Den orsakar otjänligt vatten på badstränder, hinder på golfbanor och smutsar ner. På åkrar skadar gässen odlingarna genom att dra upp skotten vid roten och trampa ner. Under häckningssäsongen kan gässen vara aggressiva mot barn och vuxna.


Konflikterna har lett till krav från allmänheten att göra något åt problemet och många olika metoder har provats för att få gäseen att


Vi vill återskapa balansen

GooseManagement introducerar en human och effektiv metod som kommer ursprungligen från USA. Vi kallar det för "border-collie-metoden." Den går ut på att vi låter vår väldresserade border collie, Jenny, försöka valla gässen. Jenny vill inte ta i eller skada gässen utan vill bara valla dem. Med sänkt huvud och svans ser hon ut till gässen som en av deras naturliga fiender - till exempel en fjällräv eller varg. Gässen blir osäker på området och undviker det. Metoden är säker för både människor och gäss.


Under åren har det provats många olika medel för att få gässen att återvända till sina mer naturliga miljöer - gröna laser, fladdrande remsor, bulvaner, drönare, uppstoppade räv, plastorm. Alla med otillfredställande resultat. Den metoden som har funkat bäst hittills är skyddsjakt, där man skjuter av en del av en flock så att de överlevande underviker stället. Tyvärr är effekten kortvarigt så att flera gås måste skjutas för att hålla gässen borta.